DAN SULLIVAN | URBAN REEF
50478
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-50478,edgt-core-1.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,vigor-ver-1.9, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

URBAN REEF

PROGRAM: Outdoor Event Space
SITE: Urban Courtyard
STATUS:  Competition Entry
CONTEXT: IwamotoScott Architecture

 
REEF is the finalist entry for the P.S.1/MoMA Young Architects Program Summer Warm-Up series.  It is the urban remnant of an undersea reef, comprised of a series of environments which mimic the atmospheric qualities of the liminal space of the reef, uniquely situated in both the space of the sea and the conditions of the land.
 
REEF extracts the atmospheric and oceanographic qualities of Sun, Fog, Mist, Wind and Rain and replicates each of the microclimates within the confines of the P.S.1 courtyard.
 
The formal strategy begins with the projection of a continuous banded overhead structure into ground, walls and implied overhead space of the courtyard.  This manifests on the ground as rock-like mounds for sitting and overhead canopy for the creation of the microclimate.
 
Each zone is achieved through a ground condition that rises up and an overhead condition that dips down which together then create the climate.
 
Each surface is parametrically controlled and is unrolled for ease of digital fabrication.  Fabric modules for the canopy are unrolled and laser cut as are the ribs and sheathing elements of the mounds.

Date

2015/10/20